De schapenkudde van Stiltegoed

Een klein jaar geleden begonnen wij op Stiltegoed aan een groot avontuur met de aankoop van 25 ooien van het Maas- Duin ras en 1 ram.

Dit ras kan zich, vanaf de geboorte, goed kan redden in natuurgebieden en het gehele jaar door buiten gehouden kan worden, ook als er gelammerd moet worden.
De moederschaap heeft goede moedereigenschappen en lammeren in principe zelfstandig en probleemloos af. De ooien geven meestal meerlingen.

Zij ruien zelf en zien er kleurrijk en tijdens de rui soms wat verwildert uit.
De loslatende wol wordt door vogels en andere dieren gebruikt voor hun nesten.

Op stiltegoed deed de natuur haar werk en in het voorjaar kwamen de lammetjes, en veel lammetjes wel zo’n kleine 50 stuks.

Het was een vrolijke drukte van jewelste en vele mensen, waaronder zeker ikzelf, hebben hier ten volle van genoten.

Elke bevalling was weer een klein wonder en alles verliep voorspoedig .

Bij moeilijke bevallingen werd Tim de boer van Hoeve Biesland erbij gehaald en zo ging het, dat alle lammetjes levend ter wereld kwamen.

Prachtige momenten waren het bijvoorbeeld, wanneer tegen dat het donker werd, alle lammetjes door hun moeder naar “huis” geblèrd werden en dan was het weer rustig in de polder voor de nacht.

De zomer kwam, en de lammeren groeide voorspoedig en het moment kwam dat de geboren ram-lammeren te veel interesse kregen voor hun moeders.

Dus uiteindelijk zijn zij gescheiden van de kudde en lopen met andere ram-lammeren van de Bieslandse herder Peter Langkeek in de Balij, geoormerkt en wel, zodat ik weet welke bij het Stiltegoed horen.

Het was een hele toer de kudde te scheiden, het leek heel verdrietig, maar toen alle rammen weg waren, was het beduidend rustiger voor de achterblijvende ooien.

Inteelt en lammetjes in de winter wordt hierdoor voorkomen.

En nu?

Deze ram- lammeren gaan geslacht worden door de slager van Hoeve Biesland!
Dat lijkt zielig, maar zij hebben een goed vrij leven gehad, lang bij hun moeder gelopen en zich verder gevoed met on-bemeste wilde kruiden en grassen.

Vleespakketten

Wij, als Stiltegoed, bieden deze lammeren aan als vleespakketten van ¼ lam, als streekeigen product.
Door aankoop van het pakket ondersteun je het beheer van Stiltegoed.

Het pakket á € 70,00 weegt plus 3,0-3,5 kg
en bestaat onder meer uit een lamsbout, gehakt, koteletten, lamsstoofvlees.

De voorraad is beperkt, en zijn leverbaar vanaf ongeveer begin november
Bij interesse kan je inschrijven via: info@stiltegoed.nl

Stiltegoed_Schaapjes_01a